Blog 10: Nsima eten

29 juli 2017 - Door: Anne-Wil Nieuwenhuize en Aline Cornelisse

De meeste mensen in Malawi eten dagelijks Nsima. Sommigen eten daarnaast ook af en toe rijst. We willen dit ook wel even proeven.

 

In het donker lopen we naar de weeshuisjes. Vandaag is de tweede helft van de groep aan de beurt. Samen met Rianne loop ik naar huisje 8. De kinderen staan ons buiten al op de wachten. We zijn welkom! Een aantal kinderen zit met hun bord op de grond, wij mogen bij de andere kinderen aan tafel gaan zitten. Nadat de 'moeder' in het Chichewa heeft gebeden, komt één van de kinderen langs met warm water om onze handen te wassen. Een aantal anderen van de groep eten in een ander huisje met hun handen, wij mogen het met een lepel doen. De kinderen eten wel met hun handen, dat zijn ze hier gewend en ze hebben het zo naar binnen. Nsima is een stevige maïspap, samen met wat groenten en vlees smaakt het prima. Het is ook goed om te weten wat de kinderen dagelijks eten. In sommige dorpen hebben ze geen geld voor groenten, maar dan is de Nsima niet zo smaakvol. Het vult wel, maar is niet zo voedzaam. Fijn dat de kinderen van Stéphanos een goede maaltijd krijgen. De moeder vertelt dat ze op zondag en vrijdag rijst eten, goed voor de afwisseling.

 

Het is donker in het huisje, een paar lampjes (zonne-energie) geven licht bij de tafel. Tijdens het eten zijn de kinderen muisstil. Praten mogen ze pas na het eten. We kletsen in het Engels met ze. De moeder vraagt belangstellend naar allerlei dingen. Ze geeft aan dat het fijn is dat we er zijn. We mogen gerust nog eens terugkomen en dan langer blijven.

 

Na het eten lezen de kinderen om de beurt een vers uit de Chichewabijbel. Eén van ons wordt gevraagd om te eindigen met gebed. Daarna krijgen de kinderen een tasje met spullen. Ze zijn er erg blij mee. Het kleurboek wordt gelijk gebruikt. Met z'n vijven kleuren ze tegelijkertijd op één kleurplaat. De kinderen gaan elke avond rond half 8 naar bed, maar deze avond is het al kwart voor 8 voordat we gaan. We kijken terug op een gezellige avond.

 

De mensen in Malawi gaan op tijd naar bed, want het is hier vroeg donker. De moeder van het weeshuisje zegt dat ze 's morgens meestal om 5 uur uit bed gaan, dan begint het al licht te worden. Op zaterdag en zondag is het één of twee uur later voordat ze uit bed gaan ... 's Morgens zijn de kinderen hard aan het werk, vegen, dweilen en nog veel meer.

 

De moeders van de weeshuisjes hebben deze weken veel voor ons gedaan. Elke avond kregen we een warme maaltijd. Een paar keer hebben ze onze was gedaan. Ziet u de hoge berg met was al voor u? Wasmachines hebben ze hier niet, ze doen alles met de hand.