Blog 11 Afscheid nemen valt niet mee

4 augustus 2017 - Door: Anne-Wil Nieuwenhuize en Aline Cornelisse

Afscheid nemen van onze Malawiaanse vrienden viel niet mee. Sommige kinderen zagen er dagen van te voren al tegenop.

 

Vorige week donderdagmiddag hebben we afscheid genomen van de moeders die voor ons kookten en de was deden. Aan het einde van de middag kwamen de kinderen van de weeshuisjes voor het afscheid nemen. Dat viel voor hen en voor ons niet mee.

Als werkgroep staan we op een rij en de kinderen geven ons een hand. Een paar grote meiden geven ons een dikke knuffel. Kleine en grotere kinderen hebben tranen op hun bruine wangen. Ook wij houden het niet allemaal droog. In de achterliggende weken hebben we mooie contacten opgebouwd, we zullen het gaan missen. We hebben zoveel van ze geleerd en we zijn van hen gaan houden. De kinderen laten wel merken dat het wederzijds is. Wie weet nog eens tot ziens?

 

Op vrijdagmorgen ging al vroeg de wekker. Bedden afhalen, de laatste dingen soppen, we laten het graag netjes achter. Vele handen maken licht werk. Twee jongens van de weeshuisjes helpen met het sjouwen van de koffers. Heel slim gebruikt één van hen daarvoor een kruiwagen.

 

Voordat we in de bus stappen, bidt Jos om bescherming voor de lange reis.

Een aantal kinderen staan bij de bus, zij zwaaien ons uit. Jos zegt dat we het ‘Malawi-geheim’ met ons meenemen naar Nederland. We zullen anderen vertellen over onze reis en de nodige foto’s laten zien. Alleen, echt vertellen hoe het was, lukt met woorden en foto’s soms zo moeilijk. Hoe het in Malawi is, is meer te ruiken, te voelen en te zien.

 

Omdat de internetverbinding niet altijd even goed was, konden we zelf de blogs niet plaatsen. We willen Jos van de Breevaart hartelijk bedanken dat we de blogs naar hem mochten mailen en dat hij ze voor ons op de website wilde plaatsen. We hebben het gewaardeerd! Ook hebben we niet altijd foto’s kunnen plaatsen. We hebben bij deze blog enkele foto’s geplaatst.

 

Met deze blog nemen we ook afscheid van u als lezers van onze blog. Het was fijn dat u op deze manier met de kinderen en ons hebt meegeleefd. Zikomo kwambiri (hartelijk bedankt)!

 

De groententuin van Stéphanos

 

De tuinman van Stéphanos in 'zijn' groententuin met op de achtergrond de indrukwekkende bergen.

 

 

Caroline met twee van haar Malawiaanse 'vrienden'

 

 

Er kan altijd nog iets meer bij ...

 

 

Prince en Alice

 

 

Rianne eet nsima in één van de weeshuisjes

 

 

Maarten, Brigit en Kees

 

 

Tom tijdens de kindermiddagen

 

 

Job, Matthias en Marita lezen samen uit de Kijk- en luisterbijbel.

 

 

Afscheid nemen

 

 

Behulpzame jongens

 

 

Op safari in Zambia