Hulp aan kwetsbare meisjes door Goats For Girls project

25 september 2017 - Door: Harry Droppert

Hoe werkt Goats for Girls?

Meisjes vanaf 8 jaar kunnen in aanmerking komen voor G4G (Goats For Girls/Geiten voor meisjes). Zodra er in een dorp 20 meiden zijn die in aanmerking komen, worden ze georganiseerd in een G4G groep. De groep wordt dan gesplitst, en 10 van de meiden krijgen ieder 2 geiten. Voordat een meisje een geit krijgt, krijgt ze eerst een training en moet ze - samen met de gemeenschap - een nachtonderkomen voor de geiten bouwen. Zo verzekerd de project manager in Malawi zich er van dat zij weet hoe ze goed voor de geit moet zorgen. Vervolgens zal elk van meiden haar 2 eerst geboren geitjes geven aan een aangewezen meisje uit de andere helft van de groep. Zo kunnen veel meisjes worden geholpen door een relatief kleine investering. Nadat een meisje haar eerste geiten doorgegeven heeft mag ze elke geit die daarna wordt geboren zelf verkopen om op die manier haar schoolgeld te kunnen betalen. De meiden blijven de eerste twee geitjes overdragen aan andere meiden en zelfs aan nieuwe groepen in andere dorpen. Op deze manier hebben de meiden die meedoen meer geld en worden ze ook financieel min of meer onafhankelijk van anderen.

 

Waarom een doelgroep van jonge meisjes?

Jonge meisjes in Malawi zijn een kwetsbare groep met veel ‘vijanden’.

-          De meisjes hebben een grote taak in het gezin (rol van de ouders overnemen wanneer die zijn overleden, huis en tuin bijhouden, zorgen voor eten).

-          Lager onderwijs is verplicht in Malawi en vaak net te bekostigen, maar verder leren is voor de meeste gezinnen niet te betalen. Meisjes trekken dan helaas vaak aan het kortste eind, hun broertjes gaan voor. Een goede opleiding is echter wel essentieel voor het kunnen voorzien in het levensonderhoud, ook later voor hun eigen gezin.

-          In Malawi is het heel normaal om meisjes op hele jonge leeftijd uit te huwelijken. Deze meisjes moeten dan voor het huishouden van hun nieuwe echtgenoot zorgen en mogen niet meer naar school.

-          De seksuele moraal in Malawi houdt veel te wensen over. Veel (ongetrouwde) meisjes worden op jonge leeftijd zwanger. De Malawiaanse overheid bepaald dat zwangere meisjes niet meer naar school mogen.

-          Vrouwen spelen een belangrijke rol in samenleving en gezin. Door meisjes te leren organiseren en met geld om te gaan worden er hele belangrijke schakels gesmeed voor het vooruithelpen van de samenleving en economie.

 

Waarom gebruiken we geiten?

Waarom worden er in dit project nu juist geiten uitgedeeld en gefokt?

-          De investering is relatief laag, een geit kost ongeveer € 30,-

-          De meeste geiten krijgen tweelingen, waardoor het kapitaal zich snel verdubbeld

-          Geiten zijn sterk, zij kunnen jarenlang mee

-          Geiten kunnen zorgen voor vlees, wat een belangrijke bijdrage aan de gezondheid kan leveren en ook verkoopbaar is

-          Er wordt werkgelegenheid gecreëerd voor de geitenhoeders

-          Geiten eten ongeveer alles wat plantaardig is, van cactussen tot afval, dus de kosten voor onderhoud zijn relatief laag. Let wel op voor je groentetuin!

 

Een eigen banksysteem

Het geld dat de meisjes verdienen met het verkopen van de geitjes, moet op een verantwoorde manier beheerd en besteedt worden. Daar helpen we de meiden mee, we leren hen werken met VS&L: Village Savings and Loans Association. Dit is een lokaal banksysteem, waar de hele groep aan meedoet. Elke week is er een vergadering van die groep en worden er kleine bedragen gespaard. Van al het spaargeld van de deelnemers samen, kunnen de meiden geld lenen om onvoorziene dingen te kunnen kopen zoals medicijnen voor een ziek familielid maar ook om kleine investeringen te doen zoals het kopen van zaaizaad voor de tuin. Dit geleende geld moet met een kleine rente terug worden betaald. Aan het eind van het jaar wordt de ‘winst’ over alle leden uitgekeerd. De bank mag alleen geopend worden als 60 % van de groep aanwezig is. Het geld wordt bewaard in een ijzeren kist met drie verschillende sloten; drie leden van de groep hebben ieder een sleutel en weer een ander heeft de kluis. Dit om fraude en diefstal te voorkomen en het sparen te stimuleren.

 

De Bijbelse boodschap

In het G4G programma komen niet alleen het fokken en handelen in geiten naar voren, maar leren de meiden ook gezond omgaan met financiën en met elkaar werken aan hun toekomst. Omdat wij geloven dat de Bijbelse boodschap cruciaal is voor de toekomst van ieder mens, komt ook dat aspect aan bod binnen het programma. Door de meiden te helpen hun schoolgeld te kunnen betalen, kunnen zij leren lezen. Als onderdeel van het G4G programma krijgen de meiden allemaal een Bijbel in het Chichewa, hun eigen taal. Dit jaar hebben de meesten ook de nieuw vertaalde Van Dam kinderbijbel gekregen.

 

In de praktijk

In Chikwawa, het gebied waar dit project loopt, worden veel meisjes op jonge leeftijd (vanaf 12 jaar) uitgehuwelijkt. Dit levert de familie een bruidsschat op en het bespaart ze de kosten van het levensonderhoud. Door het G4G programma zijn er in dit gebied al 10 huwelijken uitgesteld! Deze meisjes konden langer naar school, zijn zelfstandiger geworden en beter opgewassen tegen hun taak als vrouw en moeder in hun gezin. Tegelijk hebben zij veel kennis en vaardigheden opgedaan, waarmee zij beter kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Een direct zichtbaar resultaat van dit mooie project! 

 

Voor € 30,- helpt u een meisje aan een geit, en daarmee dus aan een toekomst!