Stichting Stephanos ziet flinke stijging inkomsten over 2015

8 juli 2016 - Door: Harry Droppert

Stichting Stéphanos: Flinke stijging inkomsten over 2015

 

APELDOORN - 8  juli 2016 – Het jaar 2015 was, door de watersnood in Malawi (januari 2015) en de gevolgen daarvan, een bewogen jaar.

Er mocht over het jaar 2015 zo’n € 400.000,- meer ontvangen worden dan begroot. Er kwam in totaal € 1.132.947,- binnen. Hiervoor zijn een drietal redenen te noemen, aldus de penningmeester Leo den Boer: “Allereerst was daar begin 2015 de watersnood geweest, waardoor de oogst van 2015 verloren is gegaan. In de actie die daarop is gevolgd is er ruim € 100.000,- overgemaakt. Vervolgens ontving Stéphanos in 2015 een legaat van € 116.000,-. En als laatste reden kunnen we een tweetal subsidies noemen, waar Stéphanos in 2015 al € 70.000,- van ontving.

Daarnaast waren de Stéphanos-werkgroepen, -winkeltjes en -vrijwilligers erg actief met het organiseren van activiteiten, waardoor er ook hier een stijging van de inkomsten te zien was. Ook was er een stijging te zien bij de financiële adoptie en in de algemene giften.

 

Malawi

Het werk in Malawi mocht zijn voortgang hebben. De personele bezetting is in Malawi gewijzigd. Als General Manager is benoemd Clifford Kuyokwa. Hij wordt door Jos Joosse (interim) ingewerkt. Corrie de Jong is, na drie jaar in Malawi te hebben gewerkt als vormingswerker, weer teruggekeerd naar Nederland. Haar opvolger is geworden Mike Zangoni. Ook is er nog een veldwerker bij Stéphanos gekomen, Karin van Meeuwen uit Houten. Zij werkte al in Malawi voor KIMON maar is nu naar Stéphanos overgekomen. Zij wordt gesteund door een ThuisFrontCommissie in Houten.

 

Weeskinderen, gebrekkige kinderen en jongeren mochten  onder andere naar de Stéphanosscholen en vakopleidingen voor (Bijbel-)onderwijs. Het is belangrijk om door middel van opleidingen jongeren in eigen land een toekomst te bieden. De toekomst van deze jongeren ligt in Malawi. Met ontwikkelingswerk mag Stéphanos ook een steentje bijdragen om te voorkomen dat veel jonge mensen uit Afrika hun toekomst zoeken in Europa. Maar het belangrijkste: het Woord mocht ook in 2015 weer opengaan.

 

Vorig jaar heeft Stéphanos voor het eerst een jongeren-werkvakantie georganiseerd; een vakantie met meerwaarde, voor jongeren die zich in hun vakantie willen inzetten voor de arme medemens in Malawi. De acties van deze jongeren uit de diverse reformatorische kerkverbanden hebben meer dan € 40.000,- opgeleverd.

 

Zambia

In 2015 is geprobeerd middels advertenties een vrijwilliger voor Zambia te vinden, die veldwerker Anneke van Asselt zou kunnen helpen. Diverse pogingen zijn aan het begin van het jaar helaas mislukt. Vlak voor de zomer van 2015 is nogmaals een advertentie geplaats en daar zijn reacties op gekomen, wat resulteerde in de aanname van twee vrijwilligers, Annemieke Treur uit Waarder en Irene Swets uit Nieuw-Lekkerland. Alvorens de beslissing viel zijn ze beiden tien dagen naar Zambia geweest om samen met Anneke van Asselt te kijken wat het werk inhoudt. De beide dames kwamen enthousiast terug en zagen het als hun roeping om naar Zambia te gaan, zo blijkt uit het jaarverslag.

Voor Stichting Stéphanos (www.stephanos.nl) is die dagelijkse voortdurende zorg waardevol als ze gegeven wordt vanuit de Bijbelse opdracht, en als de Bijbelse boodschap in haar programma's doorklinkt.