Tropische Cycloon Ana teistert Malawi

25 januari 2022 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

OVERSTROMINGEN: Tropische cycloon teistert Malawi.

Slechts een week na het vorige bericht, brengen wij u helaas slecht nieuws. De tropische orkaan/cycloon ANA viel zondagmiddag 23 januari Mozambique binnen en raasde met een windkracht van 100 km/u over het land. Nog diezelfde dag kreeg het zuiden van Malawi te maken met zeer hevige regenval van 300 mm in 24 uur wat voortduurde tot dinsdagmorgen 25-1-22. Van alle kanten komt er nu water, en de Shire rivier is daardoor buiten haar oevers getreden. De enige weg tussen Blantyre en Chikhwawa is opnieuw weggeslagen. 

 

Verder de dorpen in heeft deze tropische cycloon veel schade aangericht aan huis en land. De maïsvelden zijn totaal vergaan door de overstroming, huizen zijn ingestort of staan op instorten doordat de totaal doorweekt zijn met water. Voor zover bekend zijn er zeker 10 doden te betreuren door verdrinking of door het geweld van ingestrote huizen. 

Het Maseyagebied (Stéphanos adoptie) staat voor het grootste gedeelte onder water. Hierdoor worden ook onze sponsorkinderen zwaar getroffen. Dit is het dichtst bij de Shire rivier. In Ngabu hebben onze veldwerkers een snelle inventarisatie gedaan en betreuren dat er slechts 7 van de 100 huisjes geen schade hebben! 

 

De electriciteits centrale die op verschillende punten in de Shire rivier energie opwekt kon de situatie gisteren niet aan (zie deze video) en moest daardoor stilgelegd worden. Hierdoor is geheel Malawi zonderstroom! Informatie komt de hele dag binnen maar wordt gehinderd doordat de gebieden onbereikbaar zijn en de telefoons zonder stroom komen te zitten.

 

Stéphanos staat in de startblokken om eerste hulp te verlenen, wat vooral eerst directe voedselhulp zal zijn. Daarvoor moet echter het water zakken, en bruggen en wegen gerepareerd worden. Dat is een taak van de overheid. Voor ons als hulporganisatie de vraag om te helpen met de directe nood van de mensen. Gebed en middelen zijn dringend nodig! Helpt u mee? Bedankt voor uw hulp en gebed.

 • Voor 48 euro geeft u 3 zakken maïs á 50 kg.   
 • Voor 20 euro geeft u 2 zakken cement á 50 kg.
 • Voor 22 euro geeft u 8 liter olie.

Maak uw gift over via: 

 • NL74 RABO 0335 3074 50 o.v.v. noodhulp overstromingen.
 • Of doneer via deze IDEAL link
 • Of doneer via de QR code hiernaast: 

 

Uitleg bij foto's: 

 1. Ravage na de overstromingen
 2. Maïsvelden totaal verwoest en onder water.
 3. Zicht richting Blantyre vanaf Kamuzu Bridge.
 4. Kaart van verloop orkaan Ana.
 5. Kamuza Bridge over Shire rivier is totaal afgesloten. Geen toegang mogelijk van en naar Blantyre.
 6. Shire rivier is totaal buiten haar oevers getreden.
 7. Brug over Shire rivier waar het water normaal 10 meter onder de brug staat.
 8. overige foto´s: de gevolgen van de vele regenval.

Morgen hopen we meer video's en foto te plaatsen. Doordat heel Malawi zonder stroom zit, zit er enige verstraging in..