Afscheidsbericht van Zambia werkers Sam en Geertrude Zwemer

23 september 2019 - Door: Harry Droppert

‘Want Mijn gedachten zijn niet ulieder gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE.’ (Jes. 55:8)

 

We kunnen niet om bovenstaande tekst heen. Gods wegen zijn wonderlijke wegen. Met enthousiasme, maar vooral ook met een hartelijk verlangen om dienstbaar te zijn in Gods Koninkrijk vertrokken we naar Zambia. Intussen zijn we alweer terug in Nederland.

 

De weg naar Zambia was een weg met hobbels en mooie vergezichten. Het leren van een moeilijke taal en het achterlaten van alles. En tegelijk groeide in die periode het verlangen om onze reis te vervolgen en in Zambia werkzaam te mogen zijn. De weg naar Zambia was ook letterlijk een vervelende reis met een gemiste vlucht, turbulentie en spuugzakjes.

 

In de maand dat we de dorpen in trokken is ons wel duidelijk geworden hoe belangrijk het werk van Stéphanos in Zambia is. Samen met Irene trokken we eropuit om zondagschoolbijeenkomsten te bezoeken. Soms moesten we langs onbegaanbare wegen, waarbij je denkt: kunnen we het dorp echt bereiken? Om dan al schuddend en klotsend koers te houden zodat de zondagschoolbijeenkomst in een afgelegen dorpje toch door kan gaan. Het raakte ons hoe de kinderen bij het zien van de Stéphanos-terreinwagen massaal aan komen rennen en afwachtend rond de auto komen staan. Beschamend om die honger naar het Woord te zien.

 

Naast de officiële werkzaamheden was er ook in het dagelijks leven vaak gelegenheid om te spreken over Jezus ‘de Weg, de Waarheid en het Leven.’ Op de markt werd je al snel herkend als een veldwerker van Stéphanos. Of die keer dat een naaister een chitenje voor Geertrude maakte. Ze probeerde intussen om ons bij de gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen te krijgen. Mooi om dan zo ineens met elkaar over de Bijbel gebogen te zitten.

 

We hadden gehoopt dat we het werk in Zambia, na het verlies van ons kleine meisje Jedidjah, weer op zouden kunnen pakken. Maar Gods weg met ons is anders. Wat zouden we soms graag begrijpen waarom de Heere bepaalde dingen doet. Gelukkig is het genoeg om te weten: ‘Heilig zijn, o God, Uw wegen; niemand spreek’ Uw hoogheid tegen!’. Hij vergist Zich nooit!

 

We danken u hartelijk voor uw steun en betrokkenheid. We willen u vragen om te blijven bidden voor het werk in Zambia. Er is overal ter wereld, maar zeker ook daar, zoveel werk te doen.

Uw koninkrijk koom’ toch, o Heer’!

Ai, werp den troon des satans neer;

Regeer ons door Uw Geest en Woord;

Uw lof word’ eens alom gehoord,

En d’ aarde met Uw vrees vervuld,

Totdat G’ Uw rijk volmaken zult.

 

Sam & Geertrude Zwemer