Blog 3 werkvakantie Malawi

25 juli 2019 - Door: Thirza Schuurman

Ha Hollandse Hollanders,

 

Hoe is het daar? Erg warm? En weer benieuwd naar onze verhalen? 

Wij begonnen de dinsdag weer met ontbijt om 7 uur. Daarna aan de slag, de taken waren verdeeld.

Een aantal gingen met Willemien mee naar de stad voor boodschappen, hier hebben ze ook geluncht. Ook hebben ze daar een leuk stofje uitgezocht om hier op het Stéphanos terrein bij de kleermaker iets moois van te maken, zoals schorten, tassen of kleding. 

Een ander deel van de groep ging de goot tussen de huisjes verder afbreken, hierbij hielpen de Malawiaanse kindjes goed mee! Vele handen maken immers licht werk. Mooi om te zien hoe ze eerst bij ons kijken hoe het moet en daarna zelf aan de slag gaan, hoe jong ook! 

 

Ook gingen er een paar aan de slag met het vervangen van het muskietengaas. Het oude gaas moest verwijderd en nieuw gaas kwam ervoor in de plaats. Ook hierbij werden we goed geholpen door jong en oud. 

Met het resthout en spijkers werd door de kinders leuk gespeeld, want afval? Dat kennen ze niet!

Een paar meiden hebben geschilderd in de weeshuisjes, dit is vandaag afgerond. 

Een laatste deel ging aan de slag met het repareren van het schuurtje. 

Job ging tussen de middag kijken bij werkmannen, die precies aan het eten waren. En dat eten is even wat anders dan dat wij gewend waren; kip, inclusief alle ingewanden..  ‘s Middags was er weer een kindermiddag, waarbij er wat jongens een leuke en vooral sportieve activiteit hadden bedacht. 

Deze dag was het ook wasdag. Een aantal hebben gezien hoe dit ging; jonge kindjes waren hier hard mee bezig (normaal gesproken doen de 'moeders' uit het Stéphanos weesdorp dit voor de werkgroep hoor:)). Toen we zagen hoe dit ging durfden we bijna onze was niet meer te brengen. Stuk voor stuk werd de kleding gespoeld, werd erover geboend, uitgeknepen, weer geboend, en zo nog even door. Het werd over het hek (en prikkeldraad) opgehangen om te drogen. 

 

De koffer was ook weer terecht! Helaas mistten er wel heel wat spullen, stelletje tuig..!

‘s Avonds hebben we wat leuke spellen met de hele club gedaan; De gekken van het gekkenhuis en De geschiedenis van de zoen; wat een schik! En zo zagen we elkaar eens van een heel andere kant :) 

 

De volgende dag was het weer ontbijten op het gebruikelijke tijdstip. De spullen werden weer klaargezet en we konden weer aan de slag. Er was een nieuwe klus bij. Net buiten het het terrein staat een waterput. Hier werd iets omheen gemaakt zodat het voor de omgeving niet meer mogelijk is voor buurtbewoners om er water uit te halen, want dit water is alleen voor het Stéphanos terrein.   

Rond 10 uur begon er een ceremonie waarbij alle scholieren bij elkaar kwamen, in de openlucht, heerlijk in het zonnetje. Dit was de officiële afsluiting van het schooljaar; de leerlingen hoorden of ze overgegaan waren of het jaar nog een keer moesten doen, en kregen hun rapport. Familie of verzorgers waren hier ook hij. Het gaat allemaal heel anders dan in Nederland, wat het extra leuk maakte om eens te zien! 

Hilbert is vandaag naar zijn sponsorkindje geweest, erg leuk dat dit kon! 

Vanmiddag na de lunch ging iedereen weer verder met de werkzaamheden. 

Ook was er een kindermiddag, waar alle kinderen van buiten het weesdorp naartoe mochten. Er waren ongeveer 70 kinderen. Corinde heeft in het Engels een bijbelvertelling gedaan, Corrie vertaalde het voor de kinderen. Daarna is er nog wat leuks geknutseld.  

Vanavond ging de helft van de groep eten in de huisjes, en 3x raden wat? Juist, maispap (nsima)! Ze kwamen enthousiast terug, ze vonden het eigenlijk erg meevallen. Tijdens het eten was het stil, dat is daar de gewoonte. Na het eten zongen de kinderen wat en hebben ze met de hele groep wat spelletjes gedaan. Het licht deed het niet, dus ging alles knusjes bij kaarslicht. Volgende week gaat de andere helft van de groep in de huisjes huisjes eten. 3x raden wat? Juist, maispap! 

 

Tot de volgende blog weer!