Corona komt dichterbij en vraagt ook lokaal slachtoffers

22 juli 2020 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

Terwijl in April in de meest landen het Corona/Covid-19 virus al duizenden slachtoffers had geëist, was het in Malawi nog maar net binnengekomen. De besmettingen waren op de vingers te tellen, zo ook de sterfgevallen. Toch werden er hevige maatregelen getroffen. De scholen gingen dicht, men werd geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken en zeker niet de straat op te gaan als je een van de symptomen had. Mensen die preventief een mondmasker op hadden werden als verdacht na gekeken.

 

Inmiddels zijn we 3 maanden verder en bleven de scholen gesloten.. Kinderen hebben het schooljaar niet af kunnen maken en het is ook niet zeker of ze in September wel weer naar school kunnen. Het aantal besmettingen loopt namelijk op. De 3000 is gepasseerd, met meer dan 60 dodelijke slachtoffers. Er heerst angst onder de bevolking over het onbekende. Wat eerst geacht werd een ziekte voor blanken te zijn, komt nu dichterbij en vraagt ook lokaal haar slachtoffers. De kleermakers hebben het assortiment uitgebreid; er hangt nu een waslijn met stoffen mondmaskers bij in vele kleuren en maten.

 

De kinderen van ons dagopvang centrum kunnen ook al 3 maanden niet naar school en lopen daardoor ook hun dagelijkse -noodzakelijke- warme maaltje mis.

Daarom krijgen alle 160 kinderen iedere maand een zak van 5 kg. maïsmeel ter ondersteuning. De verzorgers zijn inmiddels getraind om zelfstandig een kleinschalige business op te zetten m.b.v. kleine leningen die ze onderling afsluiten.

 

Gisteren was het weer tijd voor de maïsmeel. En jawel, daar stonden alle kleine kinderen, met mondmaskers voor! Die hadden de ouders/verzorgers zelf voor de kinderen gekocht. Een stap in de goede richting, al valt de 1,5 meter regel nog een beetje tegen bij die kleintjes.....

 

Helpt u helpen? Uw gebed is nodig en uw steun is zeer welkom!

(doneren kan hieronder)


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.