Nieuwe lockdown in Malawi heeft gevolgen voor Stéphanos

3 februari 2021 - Door: Harry Droppert

Helaas kondigde president Chakwera op 18 januari een nieuwe lockdown aan, omdat de corona besmettingen flink oplopen. Malawi heeft ontzettend veel Malawianen die als gastarbeider in Zuid-Afrika werken. Hiervan zijn er veel met de kerst naar huis gekomen en hebben de Zuid-Afrikaanse variant van het covid virus "meegenomen". De vrees is dat deze golf met besmettingen in Malawi veelal deze variant zal zijn. Dit raakt de Malawiaanse samenleving opnieuw hard.

 

Ook Stéphanos wordt hierdoor geraakt. De basisschool en de beroepsopleiding (VTC) zijn beiden gesloten. Ook de studenten in de boarding zijn, na te zijn getest, naar huis gestuurd. Twee studenten zijn positief getest en moeten na een quarantaineperiode opnieuw worden getest, waarna ook zij naar huis worden gestuurd. Op de compound zijn zeer strenge maatregelen afgekondigd en deze worden ook nageleefd. Zo wordt bijvoorbeeld bij binnenkomst van iedereen de temperatuur opgenomen door de beveiliging. En ook het personeel heeft aanvullende instructies gekregen m.b.t. 1,5 afstand, mondkapjes en hygiëne.

 

Financieel is de sluiting van de VTC een enorme kostenpost. Leraren moeten worden doorbetaald en de beroepsopleiding is afhankelijk van de schoolfees die nu niet binnenkomen. We beginnen het nieuwe jaar al direct met een groot beslag op ons budget. We hopen en bidden dat we ook uit Nederland en andere plaatsen onze support gecontinueerd mogen zien en dat de situatie in Malawi mee mag vallen en snel ten goede mag keren.

 

Ziet u kans om een extra gift te doen t.b.v. de financiële gevolgen van corona? Dat kan via NL74 RABO0335307450 t.n.v. Stéphanos o.v.v. Steun VTC Malawi of via onderstaande IDEAL mogelijkheid.


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.