Noodhulp na zware overstromingen in Malawi

18 maart 2019 - Door: Harry Droppert

Wat leek de oogst dit jaar veelbelovend te worden. De regentijd verliep voorspoedig, de mais groeide goed en er was dankbaarheid bij de mensen.

Totdat het van 4 tot en met 8 maart ongelofelijk begon te regenen, als gevolg van een cycloon die vanuit Mozambique naar Malawi kwam. Hierdoor ontstonden ongekende overstromingen, vooral in Zuid-Malawi, waarbij helaas 45 mensen zijn omgekomen, 577 mensen zijn verwond en 15.185 mensen hun huizen moesten verlaten, omdat die niet meer bewoonbaar zijn. In totaal zijn 147.958 huishoudens getroffen.

Het water heeft huizen doen instorten, gewassen weggespoeld alsook voedsel en vee. Wegen en bruggen zijn vernietigd, hoogspanningslijnen zijn getroffen en de toegang van mensen tot schoon en veilig water is aangetast.
Basisscholen zijn voorlopig gesloten, totdat de schoolleiding zeker weet dat de wegen begaanbaar zijn en de sanitaire voorzieningen niet tot de uitbraak van ziektes zullen leiden, zoals cholera.

President Peter Mutharika heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Families die hun huizen moesten verlaten, hebben tijdelijk onderdak gevonden in scholen en kerken. Maar ze moeten weer terugkeren naar de plaatsen waar ze vandaan komen. Kinderen geven aan dat ze graag terug willen naar school, een veilig onderdak willen hebben en voedsel om te eten.

 

Stéphanos heeft programma’s in Chikwawa en Thyolo (FAP – Family Adoption Program en G4G – Goats for Girls). Deze gebieden zijn zwaar getroffen. Ook in het Stéphanosdorp en de directe omgeving zijn de gevolgen van deze zware regenval merkbaar, zoals onder andere in de onderkomens van de studenten van de beroepsopleiding, maar ook in de dorpen rondom Stéphanos, waar de kinderen verblijven die door ons worden gesponsord en waar veel werknemers wonen.

 

We hebben een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de ernstige regenval en overstromingen en we willen zo spoedig mogelijk beginnen met het verlenen van noodhulp, in samenwerking met de lokale autoriteiten. Deze eerste noodhulp zal worden verleend in Chikwawa en Thyolo, de zwaarst getroffen gebieden.

Met deze noodhulp willen we 500 gezinnen ondersteunen in de volgende gebieden:

  1. Huisvesting: Zorgen voor een goed en veilig onderkomen/huis. De gemeenschap zal zelf meewerken door middel van het bakken van stenen en het mee helpen bouwen. Per persoon zal er een slaapmatje en een deken worden uitgedeeld. Kosten 32 euro per gezin.
  2. Voedsel: Zorgen voor voedsel op korte termijn door het uitdelen van mais en sojabonen. Kosten voor 2 zakken maís en soyabonen 32 euro per gezin.
  3. Voedselzekerheid: Zorgen voor voedselzekerheid op lange termijn. We willen families voorzien van gewassen en zaden die ze kunnen planten. Degenen die in het G4G-programma zitten, zullen een geit ontvangen, als die dood gegaan is. Kosten cassave- en zoete aardappelplanten en groentezaden 7 euro per gezin.
  4. Gezondheid en hygiene: Het voorkomen van malaria en ziektes die ontstaan door vuil drinkwater (cholera, diarree, dysenterie). Dit willen we doen door het uitdelen van muskietennetten, keuken benodigheden en een middel om water te reinigen voor gebruik. Kosten plastic emmers, borden, klamboe, medicijnen en behandeling voor drinkwater 13 euro.

Enkele foto's van de schade..

Via het onderstaande formulier kunt u via incasso betalen. Als u (eenmalig) online wilt doneren, kunt u deze link gebruiken: online doneren.

 

U kunt ook zelf een gift overmaken via NL74 RABO 0335 3074 50 (indien u voor een specifiek project wilt geven, graag het project vermelden).


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.