Blog 4 werkvakantie Malawi

27 juli 2019 - Door: Esther en Thirza

Donderdagochtend, ontbijt om... juist, 7 uur! :) Daarna ging iedereen weer aan de slag, ieder met zijn eigen taken. Het was weer een gezellige bedoeling. De kinderen kwamen er weer bij staan of hielpen ijverig mee. Ook het zonnetje was er gezellig en krachtig bij. Na de koffie moest de nieuwe verf vanuit het guesthouse naar de weeshuisjes. Whoops, dat gaat niet hè, 2 potten tegelijk, het rode zand was direct mooi roze toen mevrouw M. een van de potten naar de grond liet kukelen. Maar och, 'zand erover' en het was weer weg. 't Was sowieso een verf-ongeluk-dagje. Een van de weeskinderen had haar handen en benen, in onze pauze, prachtig wit gesmeerd met de verf die eigenlijk bedoeld was voor de muren in de weeshuisje. En 's middags was het helemaal feest, het zat door dr prachtige zwarte kroeskrulletjes! Maar goed, dat even ter zijde :) 

Na de lunch was er weer een kindermiddag. Christine, Marieke, Esther en Thirza gingen naar de kindermiddag, de rest ging weer aan de klus. De kindermiddag was deze keer voor groep 7 en 8. We begonnen met het zingen van liederen, wat mooi om te zien hoe zelfs de grote, stoere jongens, toch zo mee deden! Na het bijbelverhaal deden we nog even sportief; Christine en Marieke hadden slagbal georganiseerd. Wat een sportiviteit en enthousiasme! Toen het winnende team bekend werd gemaakt was het gejuich oorverdovend! Na afloop kregen ze allemaal nog een bal mee.

Job en Maritha zijn deze dag naar hun sponsorkindje geweest, Mark is naar het sponsorkindje van zijn broer geweest. Bijzonder moment!

's Avonds aten we lekkere frieten, de hele dag waren de moedertjes al bezig geweest om aardappels te schillen en sla te maken, ze zijn maar druk voor ons! Na een gezellige en ontspannen avond zijn we allemaal lekker gaan slapen. Morgen weer een nieuwe dag!

 

Vrijdagochtend, na het ontbijt zijn we naar de weeksluiting geweest. Na de weeksluiting ging het grootste deel van de groep naar de Social Day. Dit is één keer in het jaar, aan het einde van het schooljaar. Een dag dat iedereen samenkomt als één grote familie. Alle kinderen, studenten, het personeel van Stephanos en het grootste gedeelte van de groep speelden samen korfbal, volleybal en voetbal. Het was, zoals gewoonlijk, een gezellige boel, en wat was iedereen fanatiek! Rond half 2 was het afgelopen en stond er voor de winnende teams taart klaar. Smullen met die hap! Daarna kreeg iedereen heerlijk te eten; rijst, salade en kip. En wij zaten, gezellig met de handen etend, tussen de kinderen. 

Na de maaltijd begon de kindermiddag weer, voor groep 7&8. Esther v A. had een knutselwerkje voorbereidt, waar iedereen ijverig z´n best op deed.

 

Marieke, Christine, Esther en Thirza gingen vandaag met Corrie en Willemien naar de stad. We zijn bij een markt geweest, waar mensen hun koopwaar hadden uitgestald in de hoop wat geld op te halen voor een beetje eten. Wanneer we een foto maakten werden we boos nageroepen of werd er met de vinger gezwaaid, sommigen vroegen zelfs om geld. Later begrepen we van Corrie dat dit eigenlijk niet mocht, ze waren er fel op. ‘s Middags hebben we boodschappen gedaan om onze water- en voedselvoorraad weer bij te vullen.

‘s Avonds was er een kampvuur met de kinderen van de weeshuisjes. Het was duidelijk van de gezichten af te lezen hoe ze ervan genoten. Er werd gezongen met gitaar, wij in het Nederlands/Engels, de kinderen in hun eigen taal. Anderen vielen al knuffelend in slaap. Rond 9 uur sloot Corrie de avond af. Het was een wat emotioneel einde. De nadruk lag op de toekomst van deze kinderen. Deze kinderen hebben al zoveel meegemaakt in hun jonge leventje. Ze hebben geen ouders meer. De belangrijkste bezittingen van een mens zijn eigenlijk je ouders. En als je die mist, mis je zoveel. Wat kunnen wij in Nederland dan toch druk zijn met dingen die zo weinig waarde hebben. En wat beseffen we dat weinig. Deze kinderen worden nu ontzettend goed verzorgd in het Stephanosdorp, maar ze zullen toch weer terug moeten de maatschappij in. Zullen we met elkaar voor deze kinderen bidden?

Om toch lekker optimistisch af te sluiten; we hebben weer geweldige dagen gehad en genieten nog volop! We genieten namelijk al als we de kinderen zien genieten!

Fijn weekend allemaal, en liefs van ons!