Blog 5 werkvakantie Malawi

30 juli 2019 - Door: Esther en Thirza

Ha allen,

 

Het is weer tijd voor een nieuwe blog! Deze keer van zaterdag, zondag en maandag.

 

Zaterdag zijn we met de hele bups bij ‘het huisje van Ben’ bezig geweest. Ben is een jongen die betrokken is bij het Stéphanos programma. Hij gaat hier op het terrein naar school en zorgt voor 7 neefjes en nichtjes. Het huisje waarin hij woonde was erg klein en stond op instorten. In overleg met het ‘hoofd van het dorp’ wil Stéphanos hem helpen met het bouwen van een nieuw huis. Hier zijn we zaterdag mee begonnen. We kregen hulp van Malawiaanse bouwvakkers. Die op hun blote voeten het werk deden, jawel. De fundering was al gegraven dus begonnen we vol goede moed met metselen. De Malawianen werken anders dan wij gewend zijn dus moesten we ons af en toe even aanpassen. Water voor de specie moest met grote emmers gehaald worden vanuit een greppel in het weiland. En de emmers tilden de magere dames sierlijk en met gemak naar plek van bestemming. Knap hoor!

De werkmannen vroegen regelmatig of ze onze troffels mochten overnemen of kopen, of dat ze onze werkschoenen mochten. 

De situatie in het dorpje was schreinend. Voor de kinderen waren er activiteiten georganiseerd. Aan het einde van de ochtend kregen ze allemaal een knuffeltje, meegenomen uit Nederland. En wat waren ze daar blij mee! Zelfs de jonge vrouwen en moeders waren dolblij met hun aanwinst.. Er waren wat meiden die vroegen of ze zeep mochten of dat ze onze tas mochten, voor school. Of dat ze misschien mee mochten naar Holland. Wat hadden we deze kinderen graag wat kunnen geven waar ze in de toekomst verder mee zouden komen..! 

Aan het einde van de dag gingen we gezellig uit eten bij een restaurant in Blantyre. Hier stond een buffet voor ons klaar. Mjammiee!

 

Zondag. Jaja, vandaag mochten we uitslapen, dat was voor veel mensen geen straf. Na het ontbijt, met geroosterde broodjes en een vers gekookt eitje, gingen we naar de kerk. Opnieuw bijzonder om een Malawiaanse dienst bij te wonen. 

Thuis aangekomen hebben we gezellig een koffietje en theetje gedronken onder de veranda. Al snel daarna zijn Willemien, Johan en Tom achter het fornuis gedoken om pannenkoeken te bakken voor de hele groep. Heerlijk was dat, lekker Hollands! Om 4 uur was er nog zondagsschool. Speciaal omdat wij er nog zijn, officieel was het vorige week de laatste keer namelijk. 

Na het avondeten hebben nog een preek geluisterd van Ds. Karens, gezellig wat gedronken, en ons bed weer ingedoken. Morgen staat de wekker weer vroeg!

 

De maandagochtend begon, na ons ontbijt, weer met de weekopening. Daarna ging ieder weer zijn eigen taken doen. Het muskietengaas is afgerond, er is geschilderd in de hal (hier worden nieuwe tekeningen gemaakt), er wordt hard gemetseld hij de waterput en de oude goot is weer een eind weggehakt, zodat er een nieuwe gegoten kan worden. 

Vanmiddag was er weer kindermiddag. Deze week zijn de kindermiddagen voor alle kinderen van de weeshuisjes. Christine, Esther, Marieke en Thirza mochten hier vanmiddag bij helpen. We begonnen weer met wat zingen en Corrie vertelde een verhaal. Daarna mochten de kinderen iets knutselen. Hier waren ze geconcentreerd mee bezig en hebben er weer iets moois van gemaakt! 

Vanavond hebben we weer een rustig avondje met elkaar; bekomen van de dag en vooral heel gezellig doen. Geen moeite! :)

 

Helaas zijn er wat zieken in ons midden; Maritha, Jalien en Mariska. We hopen dat het hierbij blijft, dat ze snel opknappen en weer met ons mee kunnen doen!  

 

Tot spreeks maar weer mensen!