Een rondreis door Malawi

1 september 2022 - Door: Martine Bijkerk

Bijna 3 jaar mag ik inmiddels voor Stéphanos werken. Werk waar ik van geniet. Vanachter mijn laptop regel, bel en mail ik, hoor ik van de mooie projecten van veldwerkers en ik lees de verslagen uit Malawi en Zambia. Ik vertel thuis aan mijn gezin over het werk van Stéphanos en laat hen foto's zien. Maar foto's zijn toch anders dan werkelijk zelf zien en dat ondervonden wij de afgelopen weken.

 

Eind juli ben ik met mijn gezin naar Malawi gereisd voor een rondreis van 3 weken. Tijdens de eerste weken rondreizen maakten we al kennis met de Malawische cultuur, de vriendelijke, goedlachse bevolking en de taal. En uiteraard brachten we in de laatste week van onze reis ook een bezoek aan Stéphanos. Daar zijn we ondergedompeld in het mooie werk wat Stéphanos mag verrichten in Malawi.

 

De eerste dag hebben we de compound verkend onder leiding van directeur Clifford Kuyokwa. We hebben de velden met gewassen gezien die er prachtig bij stonden, de school bekeken en gesproken met het hoofd, de kliniek bekeken, de maïsmolen, met de mensen van onderhoud gesproken. En een bijzondere ervaring was toch wel het mee eten 's avonds in weeshuisje 5. Na het eten zongen de jongens meerstemmig prachtige hyms. Over het hele Stéphanosterrein klonken vanuit de diverse weeshuisjes deze mooie psalmen. En na de sluiting kwam de Kijk en Luister memory op tafel. Samen met onze 2 jongens werd er fanatiek memory gespeeld.

 

De volgende dag met Willemien van de Ridder mee naar 2 projecten in de regio Thyolo. We bezochten 2 peuterzalen, waarbij de kinderen zichzelf in het Engels voorstelden en waarin ze lieten horen wat ze leren op school. Een sponsorkind kreeg post van zijn sponsor, wat werd voorgelezen door Willemien. Hij was blij met zijn mooie tekening. Een ander jongetje mocht een kaart kleuren voor zijn sponsor. Met een stift in zijn handen trok hij strepen over de kaart met een ingespannen toetje. En wat een blije gezichtjes toen ze allemaal een stickervelletje kregen!

 

De laatste dag konden we mee met Thea Mawaya voor een bezoek aan project Khoko in de regio Chikhwawa. We bezochten een drietal huizen binnen dit project waar de ouders of verzorgers ons lieten zien wat de projecten van Stéphanos voor hen betekenen. Hier ontmoetten we ook een echtpaar van ca. 78 jaar oud, die samen zorgen voor hun kleindochters. Door de overstromingen verloren zij hun geitjes, waardoor een bron van inkomsten weg is. Samen zetten ze hun schouders eronder en blijven hard doorwerken voor inkomsten om hun kleinkinderen naar school te kunnen laten gaan. Ze vertellen hun verhaal, er wordt door een werker van Stéphanos met hen gebeden en ze worden bemoedigd. Blij staan ze voor hun huisje als mijn man op hun verzoek een foto van hen maakt.

 

Al deze families en kinderen waarvan ik las of waarvan ik foto's zag en waarvan ik vertelde aan mijn gezin, hebben nu voor ons een echt gezicht gekregen. Dankbaar dat wij een stukje mochten zien en meemaken van het vele werk van Stéphanos in het veld. Vlak voor we vertrekken, loopt de oude vrouw naar mij toe, en pakt mijn handen en vraagt of wij aan hen willen denken en voor hen willen bidden. Voor haar en al die anderen is onze (financiële) steun, maar ook ons gebed, zo hard nodig!

 

Foto's:

  1. Rondleiding door directeur Clifford Kuyokwa op de Stéphanos compound.
  2. De gewassen liggen er mooi bij op de compound
  3. Vakopleiding installatietechniek op de compound
  4. Stéphanos kleuterschool
  5. Mee eten in weeshuisje 5 
  6. Met Willemien op pad in regio Thyolo
  7. Sponsorkinderen maken en ontvangen post
  8. Met Thea op pad naar projecten in Chikhwawa
  9. Vakonderwijs in door Stéphanos gebouwd schooltje
  10. Blij staan ze samen op de foto.