Een veldbezoek bij 43 graden

7 december 2021 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

Donkere dagen voor Kerst kennen ze in Malawi niet echt. Het zijn eerder de warmste dagen voor Kerst. Daar waren we ons goed van bewust toen we ons in het Namitalala gebergte begaven. Dat is het werkgebied van het dorpsontwikkelingsproject (Outreach), en niet zomaar naast de deur. Vanaf de Stéphanos compound is het een uur rijden over kei-harde bergpaden, waar soms de keien het enige is wat nog een beetje een weg vormt. Een offroad auto is dus geen overbodige luxe.

 

Een keer per jaar ondergaat het Outreach project een serieuze keuring waarbij we als veldwachters slechts dienen als wegwijzers en de country coördinator van de Duitse partnerorganisatie in gesprek gaat met de bevolking. Tijdens het veldbezoek van 2 dagen laten we zoveel mogelijk zien, en dat betekent dat we daardoor de mensen bezoeken op de plaats van uitvoering. Het irrigatieproject was als eerste aan de beurt, en dat was maar goed ook. Een afdaling van 45 minuten over grote bergkeien, door rivierbedding en over beekjes, bracht ons uiteindelijk bij een brommende dieselmotor. Trots lieten de boeren zien hoe de waterpomp die ze van Stéphanos hadden gekregen uiterst goed werk verrichtte. De eerste maïs was al geoogst en werden er tomaten geteeld. Er werden over en weer vragen gesteld en advies gegeven over de teelt, de handel en het profijt hiervan voor het gezin.

De brandende zon herinnerde ons er aan dat we weer verder moesten, maar nu werd het klimmen. Het water in onze flesjes was zodanig warm geworden dat het wel thee leek;) Gelukkig konden we onder een eenzame mangoboom even op adem komen en de eerste vruchten werden geplukt voor de suikervoorziening aan de bibberende benen. Meestal zingen Malawianen wel als ze een eind moeten lopen, maar op deze dag stokte de adem in de keel vanwege de extreem hete lucht.

 

Al met al weer een bijzondere ervaring en zeer bemoedigend om te zien het geleerde in praktijk gebracht wordt!

Bekijk ook vooral even de foto's hiernaast!

 

Wilt u dit prachtige project steunen? Dan kan dat d.m.v. onderstaande doneer mogelijkheden.


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.