Noodhulp aan 2010 gezinnen in opvangkampen

14 februari 2022 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

Noodhulp aan 2010 gezinnen in de (nood)opvangkampen

Afgelopen vrijdag hebben Stéphanos en Timotheos een gezamenlijke hulpactie uitgevoerd in twee opvangkampen waar mensen wonen die ten gevolge van de Cycloon Ana geen huis meer hebben. De eerste indruk staat nog op mijn netvlies...

Na een rit van 2,5 uur over de nieuw aangelegde asfaltweg door de bergen, kwamen we uiteindelijk na vele haarspeldbochten aan op Osiyana Camp (Nsanje). Waarschijnlijk waren hier nog erg weinig blanken geweest want de kinderen zwermden om de auto's heen, en we werden als een ware attractie bekeken;) In dit kamp wonen 1470 gezinnen die gevlucht zijn voor het wassende water uit de Ruo rivier op de grens van Malawi en Mozambique. De meesten van hen verblijven onder de bomen waar ze hun kook- en slaapgelegenheid van maken. Als het regent worden de schoollokalen als slaapzaal ingedeeld omdat de zeven tenten te weinig zijn voor het aantal mensen.

 

Laatste restje meel

Een vrouw liet mij zien hoe ze nog slechts een handvol meel in haar chitenje (wikkelkleed) had om voor het kleine kindje op haar rug een beetje pap te maken. U begrijpt hoe blij ze was met de hulpactie..

 

Wonderlijke zorg

De predikant van de plaatselijke RPC gemeente hield een meditatie uit 1 Koningen 17:1-7. De hand van de Heere onderhield Elia tijdens de drie jaren van droogte, door raven te zenden die hem brood en vlees te eten gaven, en door water uit de beek Krith te drinken. Denk je in, zei de predikant, dat je ergens heen gestuurd wordt om de Heere te dienen en dit is de manier waarop je onderhouden zult worden. Zou je dan gehoorzaam zijn?  Hij moedigde de mensen aan dat ondanks de situatie waarin ze leven, ze niet moeten vergeten dat de Heere Zijn kinderen onderhoud en voed. De uitdeling van de hulpgoederen (emmer, kookpotten, olie, soja, zeep, borden, bekers, deken én een Chichewa Bijbel, had nogal wat voeten in de aarde. In samenwerking met de vrijwilligers van het Rode Kruis werd er een lopende band opgesteld om alle goederen eerlijk te verdelen vóórdat ze aan de gezinnen gegeven konden worden. Dat was een hele klus -in de hitte- die we niet voor het donker geklaard kregen. Dus werden de laatste 500 emmers uitgedeeld in het licht van de koplampen van twee draaiende auto's. Uiteindelijk waren we om 23:00 uur thuis. De vrachtwagen met maïsmeel had pech onderweg, dus zijn we zaterdagochtend weer terug gereden om alle 1470 gezinnen te voorzien van pap en maïsmeel. De dankbare gezichten en de verbaasde uitdrukking bij het ontvangen van een eigen Bijbel, zijn dan echt goud waard!!

Stéphanos Malawi directeur Clifford Kuyokwa was op deze dag in Matelekera Camp (Nchalo) om met een team 540 families van hulpgoederen en Bijbels te voorzien. We zijn dankbaar dat we deze hulp kunnen bieden dankzij uw bijdrage.

Komende week

Komende week hopen we nog veel meer gezinnen in de kampen te helpen. Wij vragen voortdurend gebed om kracht voor de medewerkers om dit uit te voeren, en om zegen op de hulp die geboden wordt aan onze naasten in nood.

Doneren kan nog voor de noodhulp die geboden wordt.

 

PS. Kijk vooral ook weer even naar de vele foto's van de hulp die gegeven is.

 

  • Voor 48 euro geeft u 3 zakken maïs á 50 kg.   
  • Voor 20 euro geeft u 2 zakken cement á 50 kg.
  • Voor 22 euro geeft u 8 liter olie.

Maak uw gift over via: 

  • NL74 RABO 0335 3074 50 o.v.v. noodhulp overstromingen.
  • Of doneer via deze IDEAL link
  • Of doneer via de QR code hiernaast: