Noodhulp na steenlawines en zware overstromingen

2 april 2019

Steenlawines

Is het zuiden van Malawi vooral getroffen door ernstige overstromingen, in het Outreach gebied, 16km van Stéphanos, hebben verschillende steenlawines een enorme ravage aangericht. Het gebeurde op de avond van de tweede dag met hevige regen. Mensen dachten dat er een zware vrachtwagen voorbij kwam, hoorde veel gerommel, maar wisten niet dat dit vanuit het Michiru gebergte kwam. Toen men uit de hutjes kwam kon met nog niet veel zien, want de berg was omringt door dikke mist. Het geraas ging door en men begreep al snel wat er aan de hand was. Het leek wel alsof de berg in brand stond!

Grote rotsblokken rolden van de berg naar beneden en nam een enorme vloed water met zich mee. In de kracht van het water werden bomen als rietjes omgebogen, maïsvelden geheel bedolven onder de rotsen en de huizen scheurden of storten geheel in.

 

Het mag een wonder heten dat het water onderweg een splitsing maakte en zich via twee brede stromen naar beneden begaf. Mensen bleven gespaard, mensen die de wanhoop nabij waren en niet wisten waar ze heen moesten vluchten. Toen de volgende morgen de schade werd opgenomen, was iedereen geschokt.

 

Een van de leerkrachten die les geeft op onze kleuterschool in Khombwe was zo ontzettend verdrietig toen hij de ravage zag. Hij had gehoopt met 30 zakken maïs te oogsten want het stond er zo prachtig bij. Nu in een klap was alles weg! Hij nam een touw mee en was van plan om zichzelf op zijn veldje om het leven te brengen. Gelukkig konden de mensen uit zijn dorp hem daarvan weerhouden. Hij kon een week niet eten van verdriet. We spraken hem en mocht en hem op Heere Jezus wijzen, Die het gezegd heeft: Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.

 

Foto's: Op de foto's is te zien welke ravage is aangericht door de steenlawines. Maïsvelden zijn bezaaid met grote rotsblokken en zand. De oogst is verloren gegaan. Ook ziet u op de foto's verwoeste hutjes en een meisje dat haar studie probeert in te halen omdat ze door omstandigheden niet naar school kon.

 

Stéphanos wil aan deze groep mensen ook graag hulp bieden, zoals we dat in Chikhwawa doen. Helpt u mee?

Via het onderstaande formulier kunt u via incasso betalen. Als u (eenmalig) online wilt doneren, kunt u deze link gebruiken: online doneren.

 

U kunt ook zelf een gift overmaken via NL74 RABO 0335 3074 50 (indien u voor een specifiek project wilt geven, graag het project vermelden).


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.