Noodhulp om hongersnood proberen te voorkomen

28 maart 2019

Een verslag vanuit het veld van Stéphanos manager Thea Mawaya over de noodhulp van de afgelopen dagen in Chikwawa en Thyolo:

 

Tegenwoordig kun je het ook op een Nederlandse menu lijst tegen komen: patat van zoete aardappels. Nog gezond ook! Zoete aardappels zitten vol met vitamine A en daarom goed voor huid, haar en zicht.

Cassave is in Nederland minder bekend, maar in Malawi weten ze er wel raad mee. Deze vitamine C bom is een goede vervanger van de mais, er kan namelijk ook 'nsima' van gemaakt worden, alhoewel het wel anders smaakt en stugger van structuur is. De bladeren van de cassave plant worden ook gegeten als een soort spinazie. Het positieve van deze twee groentesoorten is dat ze veel zonlicht en weinig water nodig hebben. Ideaal voor Afrika.

 

In het zuiden van Malawi is de meeste maïs met de overstromingen verloren gegaan, nog voordat men kon oogsten. Opnieuw maïs planten is geen optie, het regen seizoen is voorbij dus zou de maïs niet meer groeien.

 

Droogte tolerante gewassen planten kan wel! Daarom hebben we deze dagen aan 500 gezinnen zoete aardappels en cassava planten uitgedeeld. Vandaag worden deze meteen geplant, met hoop om over drie maanden te oogsten. Een goede vervanging voor de (maïs) nsima. Met deze eerste hulp voor de korte termijn hopen we hongersnood te voorkomen. Bid u mee voor een goede oogst over drie maanden? 

 

Uw steun is nodig..

Via het onderstaande formulier kunt u via incasso betalen. Als u (eenmalig) online wilt doneren, kunt u deze link gebruiken: online doneren.

 

U kunt ook zelf een gift overmaken via NL74 RABO 0335 3074 50 (indien u voor een specifiek project wilt geven, graag het project vermelden).


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.