Overdracht van een nieuw schoolgebouw in een achtergebleven gebied

9 maart 2023 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

Feestelijke overdracht van nieuw schoolgebouw aan het Ministerie van Onderwijs.

Namitalala is een afgelegen dorp waar 1200 kinderen wonen, en tot voor kort 250 kinderen naar school konden. Klas 1 leerde onder de boom, klas 2 in een hut met rieten dak, de klassen 3 t/m 5 gebruikten de klaslokalen. Leerlingen van klas 6 t/m 8 moesten dagelijks een afstand van 5 km. lopen om hun opleiding aan een andere school voort te zetten. Een route door een bos- en bergachtig gebied, dat niet alleen vermoeiend is, maar vooral gevaarlijk voor jonge meisjes met het risico op misbruik. Veel meisjes staakten hierdoor hun basisschoolonderwijs na klas 5.

 

De basisschool is met de realisatie van vier klaslokalen uitgrbeid tot een volledige basisschool. De nieuwgebouwde klaslokalen hebben een capaciteit van 50 leerlingen per lokaal. Daarnaast zijn er sanitair voorzieningen en een lerarenkamer gebouwd. De bouw is zonder oponthoud geraliseerd in een periode van slechts 5 maanden, dankzij een vakkundig bouwteam. De druk was hoog. De bergwegen richting het dorpje Namitalala zijn in het regenseizoen namelijk onbegaanbaar voor vrachtwagens met zwaar bouwmateriaal.

 

De uitbreiding van de basisschool werd vandaag, 7 maart 2023 feestelijk geopend en overgedragen aan de regering. Stéphanos heeft met dit project bij kunnen dragen aan de kwaliteit van het basisonderwijs in Namitalala. Voor de scholieren, leerkrachten, ouders en inwoners van Namitalala van ondenkbaar grote betekenis.

 

Bijbel voor moslim burgemeester

Aan het einde van de feestelijkheid kregen alle kinderen een pakje drinken en een 'pocket' Bijbel.

De aanwezige moslim burgemeester vroeg mij of ze ook een Bijbel kon krijgen. Maar niet alleen het Nieuwe Testament. Ze wilde een echte Bijbel, Oud en Nieuw! Met blijdschap heb ik haar die meteen gegeven.

 

PS. Bekijk vooral ook even de bijbehorende foto's.

 

Dank voor uw hulp, gebed en betrokkenheid. Een bijdrage leveren is mogelijk via NL74 RABO 0335 3074 50 t.n.v. Stéphanos of onderstaande optie:


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.