Schoolsluiting wegens Cholera uitbraak

9 januari 2023 - Door: Thea Mawaya - Den Ouden

Schoolsluiting wegens Cholera uitbraak

Schoolkinderen in Malawi genieten vaak van een 4 weken lange decembervakantie. Dit houdt verband met het feit dat alle handjes die geen pen vasthouden goed gebruikt kunnen worden op het veld. Eind november begint namelijk het regenseizoen, en de meeste gezinnen planten voor de Kerst hun maïs. Daar hoef je geen boer voor te zijn, want haast iedereen in Malawi heeft een stukje land waar maïs verbouwd wordt. Zo hoort dat, zo doet men dat al geslachten lang, en zo voorziet men in het eigen voedsel. Met de regens komen ook de overstromingen. Riviertjes die normaal nog wel gebruikt worden voor drinkwater lopen nu vol met zand en slik. Een eindje stroomopwaarts wordt de was nogmaals uitgespoeld in diezelfde rivier. Niet vreemd dus dat watergerelateerde ziekten zich snel verspreiden.

 

Daarbij komt dat er in veel dorpen, zelfs anno 2023, nog steeds niet voldoende diepwaterputten (boreholes) zijn. Dus zijn mensen aangewezen op water uit de rivier. Landelijk zijn er nu 1262 scholen die geen borehole hebben! Terwijl schoondrinkwater zo belangrijk is! Recent heeft Stéphanos twee dorpen geholpen met een nieuwe borehole, en mensen in een ander dorp getraind om zelf hun borehole te repareren. Mensen hadden hier nog nooit water uit een borehole gedronken!

 

Maar nu zijn de scholen tijdelijk dicht. De Cholera heeft sinds maart 2022 ruim 19.629 mensen besmet en aan 661 mensen het leven gekost. Dit is de grootste uitbrak van Cholera in Malawi sinds 1998. Op Nieuwjaarsdag alleen al, zijn in de twee grootste steden Lilongwe en Blantyre 72 mensen overleden. Daarom heeft het Ministerie van Onderwijs aan de noodrem getrokken, omdat veel scholen geen veilig drinkwater en onvoldoende sanitaire voorzieningen hebben. Het ministerie van Gezondheid is druk bezig met de landelijke vaccinatie campagne om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Helaas zijn de meeste Malawianen erg achterdochtig geworden na Covid-19 en willen daarom niet de orale vaccinatiedruppels innemen. Ondertussen blijven de scholen in Blantyre en Lilongwe dicht, totdat men het eens is over preventiemaatregelen. 

 

Foto 1: Vrouwen dragen het water op hun hoofd naar de hut.

Foto 2: Cholera campagne

Foto 3: Ongezond drinkwater

Foto 4: Orale Cholera vaccinatie

Foto 5: Statistieken van 5-1-2023

Foto 6: Regentijd

 

Steunt u dit belangrijke werk van Stéphanos met een donatie? Een bijdrage leveren is mogelijk via NL74 RABO 0335 3074 50 t.n.v. Stéphanos of onderstaande optie:

 


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.