Watersnood hongersnood en irrigatie deel 3

23 december 2015 - Door: Harry Droppert

Wat doet Stephanos in een hongerperiode? Als eerste om de mensen op de hoogte stellen van de komende honger en zich voor te bereiden op voedselgebrek, kostenverhoging en het belang in te zien om te zaaien.

 

De zaaiperiode is rondom de Kerst als de eerste regens vallen en de oogst is altijd rondom Pasen als de lange droogtijd  van 8 maanden weer aanbreekt.

 

-Vanaf Pasen dit jaar wisten we al dat door de slechte oogst een hongerperiode zou aanbreken en konden ons voorbereiden op voedselaankoop voor het weeshuis en alle 460 dagopvang kinderen in Zuidelijk Malawi. We konden dit realiseren dankzij de financiële reserves bij Stéphanos Nederland, vertrouwde groothandelaren in Malawi en veilige opslagplaatsen waar in crisissituaties de nodige veiligheids maatregelen in acht moeten worden genomen.

 

-Distributie schema’s opstellen en de overheid in kennis stellen hoe de acties worden uitgevoerd. Altijd is er politie bescherming voor het geval dat de honger leidt tot rellen of plundering. Tot op heden gelukkig geen wanorde want het is te “begrijpen” dat mensen bij hongersnood kan gaan stelen.

 

-Mensen bemoedigen om vooral je te richten op een volgende oogst en dat betekent nu wel met een hongerige maag het land bewerken en inzaaien van maïs en de zoete aardappel.

  

Wat wordt geleerd om honger te bestrijden

‘’Dit nooit meer meemaken’’ is een te gemakkelijke uitspraak en daar mag het natuurlijk niet bij blijven. Ook kun je niet even een lijstje opstellen en de belangrijkste zaken aankruisen.  Leerzaam om zo’n ramp mee te maken maar moet eigenlijk wel de laatste keer zijn geweest-echter dit is niet zo omdat rivieren zich verplaatsen en het overtollig regenwater ergens moet blijven.

-          De overheid zit niet stil om de juiste voorlichting te geven aan de boeren hoe landbouw te bedrijven en dat vindt plaats via de radio als bijv. een stevig advies om nu niet in te zaaien maar te wachten na de eerste buien.

-          Ook wordt de opslag van voedsel onder de loep genomen en geadviseerd de zakken 3x halfjaar om te keren om verrotting of aanvreting van muizen en insecten  tegen te gaan.

-          Alternatief voedsel te verbouwen zoals de zoete aardappel en tarwe. De hoogvlakten van Malawi blijken ideaal te zijn voor de graanteelt- nu nog leren bakken en efficiënt eten. Men vindt brood te pluizig,vult geen maag en vereist  beleg maar boter ,jam en kaas kent men niet. Langzaam begint het broodeten terrein te winnen en niet zo smakelijk maar wel grappig is dat de Malawiaan juist graag in oud brood wil bijten want dan voelt tand , mond en maag dat je waar krijgt voor je geld.

-          Profiteren van de tropische temperaturen gedurende het gehele jaar. Wat te denken aan 5x tomaten oogst -  3x mais oogsten en groententeelt te wisselen. Maar het zaad is duur en vooral water, water en nog eens water is het grote gemis juist als het zo hard nodig is. De rivier is meestal een vijand als gevaar voor overstroming, oevers kaal vreten door krokodillen en nijlpaarden of staat droog. Ook enig advies of activiteit van de overheid blijft uit vanwege het ontbreken van kennis.

 

Morgen het laatste deel.

 

Wilt u het laatste deel van deze serie niet afwachten, maar nu uw gift al overmaken? Maak dan uw gift over op IBAN: NL74 RABO 0335 3074 50 T.n.v. Stichting Stéphanos te Hendrik Ido Ambacht O.v.v. Honger en Irrigatie.