werkgroepen

Canada G4G project

Over werkgroep Canada G4G project

Hoe het begon

In 2010 ging de Canadese Jannine Koert, ze was toen net 13, met haar vader mee op werkbezoek naar Stéphanos in Malawi. Ze liet na 4 weken een groep vriendinnen achter van ongeveer dezelfde leeftijd. Toen zij in 2012 opnieuw mee mocht op werkbezoek, was ze zeer teleurgesteld omdat sommige van die vriendinnen al een baby hadden, wel of niet getrouwd!

Nadat ze zich wat verdiept had in de cultuur, begreep ze dat het erg moeilijk is voor meisjes in Malawi om de school af te maken, om culturele redenen maar vooral ook door de grote armoede. Terug in Canada is Jannine via internet een actie begonnen om hier iets aan te doen.

Met dit geld werd het G4G (Goats for Girls) project gestart. In elk dorp waar G4G werkt, zijn er comités opgezet die bestaan uit ouders, overheidspersoneel en de chief van het dorp. Samen hebben ze een constitutie opgezet voor het G4G werk om alles in goede banen te leiden.

Wij werven fondsen voor dit project in Canada en het project wordt uitgevoerd via het Family Adoption Programma in Chikhwawa (Stéphanos Malawi).

Het programma is in 2014 begonnen met 20 meiden, nu zijn het er al bijna 200! Dit is nog maar een heel klein percentage van de meiden die hiermee geholpen zouden zijn, dit programma kan dus zeker nog groeien!

 

Hoe werkt Goats for Girls?

Meisjes vanaf 8 jaar kunnen in aanmerking komen voor G4G. Zodra er in een dorp 20 meiden zijn die in aanmerking komen, worden ze georganiseerd in een G4G groep. De groep wordt dan gesplitst, en 10 van de meiden krijgen ieder 2 geiten. Voordat een meisje een geit krijgt, krijgt ze eerst een training en moet ze - samen met de gemeenschap - een nachtonderkomen voor de geiten bouwen. Zo verzekerd de project manager in Malawi zich er van dat zij weet hoe ze goed voor de geit moet zorgen. Vervolgens zal elk van meiden haar 2 eerst geboren geitjes geven aan een aangewezen meisje uit de andere helft van de groep. Zo kunnen veel meisjes worden geholpen door een relatief kleine investering. Nadat een meisje haar eerste geiten doorgegeven heeft mag ze elke geit die daarna wordt geboren zelf verkopen om op die manier haar schoolgeld te kunnen betalen. De meiden blijven de eerste twee geitjes overdragen aan andere meiden en zelfs aan nieuwe groepen in andere dorpen. Op deze manier hebben de meiden die meedoen meer geld en worden ze ook financieel min of meer onafhankelijk van anderen. 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar http://www.stephanos.nl/wat-we-doen/malawi

Contactgegevens

Fam. Koert: henkkoert@yahoo.ca