Dankdag en honger

31 oktober 2023 - Door: Nico den Hartog

Dankdag

Morgen houden veel Nederlandse christenen dankdag. Ik hoop dat u mag terugkijken op een gezegend seizoen. Ik denk dat het u aan eten en drinken niet ontbroken heeft. Waarschijnlijk heeft u een goed werkende auto. U kon uw kinderen van eten en drinken voorzien en u was in staat ze naar school te sturen. Toen ik nog met mijn gezin in Nederland woonde, leefden wij op dezelfde manier als u. Op dankdag zeiden mijn vrouw Janneke en ik tegen elkaar: "Het is in ons gezin goed gegaan in het afgelopen seizoen. Iets om dankbaar voor te zijn." We wisten, net als u, dat op andere plaatsen in de wereld de welvaart stukken minder is.

 

Inmiddels wonen we als gezin iets meer dan een jaar in Malawi. We hebben inmiddels in veel dingen onze weg gevonden. We voelen ons gesteund door onze achterban en thuisfrontcommissie. Opnieuw mogen we zeggen: "In het achterliggende seizoen heeft het ons aan niets ontbroken. De Heere heeft voor ons gezorgd."

 

Honger

De tegenstelling met veel mensen in Malawi is groot. Honger, armoede en prijsstijgingen zijn dagelijkse realiteit voor hen. Een concreet voorbeeld: maïspap (nsima) is hier het belangrijkste voedsel voor iedereen; nog belangrijker dan brood en aardappels in Nederland. De prijs van een 50 kilozak maïs was in april j.l. circa € 16,50. Inmiddels (eind oktober) is de prijs verdubbeld! Veel mensen in de dorpen rond Talandira Harvest Centre lijden inmiddels honger: hun maïsvoorraad is op, en voor het kopen van nieuwe maïszakken is geen geld. En dat terwijl de nieuwe oogst pas in april wordt verwacht. De nieuwe oogst zal tot een lagere prijs leiden; maar in de komende vijf maanden zal de prijs alleen nog maar stijgen. Je zou er moedeloos van worden.

 

Voedselprogramma

We zijn daarom erg blij en dankbaar dat het voedingsprogramma op Talandira op 23 oktober weer van start kon gaan. Kinderen uit de omliggende dorpjes kunnen elke schooldag een warme maaltijd halen. Vaak bestaat die uit maïspap of rijst, aangevuld met groenten en soms ook vlees. Tientallen kinderen maken hiervan gebruik.

 

Als u deze week dankdag houdt, wilt u dan aan de mensen rond Talandira denken?

Ik wens u een gezegende dankdag.

 

Nico den Hartog

 

PS. Wilt u meer weten over dit project, klik dan door naar de website van Familie dan Hartog