Stéphanos neemt alfabetisering project over van ZHHK

28 maart 2023 - Door: Harry Droppert

Stéphanos neemt alfabetiseringsproject over van ZHHK

Dit project, genaamd: 'vrouwen leren vrouwen lezen' is overgenomen van de Zending Hersteld Hervormde Kerk (ZHHK). 

Vrouwen in Afrika zijn de spil van het gezinsleven, en vaak ook van het dorpsleven. Ze zorgen o.a. voor de kinderen, de hut, de omgeving, ze dragen het water van de pomp naar de hut enz. Via bijvoorbeeld de kleine schoolgebouwtjes (de zogenaamde Learning Centers) de Stéphanos heeft gebouwd in diverse dorpjes, wil Stéphanos allereerst vrouwen die nooit de kans op scholing hebben gehad, ondersteunen met een lees-programma zodat ze uiteindelijk zelf gaan lezen in de Bijbel. Daarnaast ontvangen ze vanuit Bijbels perspectief, trainingen die onderstaand zijn toegelicht.

 

Het Stéphanos alfabetiseringsprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Alfabetiseringsprogramma
  • De vrouw in het gezin en de gemeenschap (de positie en taken van de vrouw in het gezin en de gemeenschap, incl. zorg voor weeskinderen
  • Microkrediet training (een eigen bedrijfje opzetten om in eigen onderhoud te kunnen voorzien)
  • Naailes aan geselecteerd groepje

Dominee en mevrouw van der Bas: "De vrouwenbond van de Hersteld Hervormde Kerk brengt geld bijeen om vrouwen van de Reformed Presbyterian Church of Malawi en hun buren de gelegenheid te bieden zelf de Bijbel te leren lezen. Dat is van onschatbare waarde voor henzelf, voor hun kinderen, voor de christelijke gemeente en hun omgeving! Stéphanos gaat deze alfabetiserings cursussen organiseren in het zuidelijk deel van Malawi. Dat is bij hen in goede handen!"

 

Zie rechts een aantal foto's van het project: O.a. ziet u mevrouw van der Bas alfabetiseringsles geven. Mevrouw van der Bas was de drijvende kracht achter dit project.