Wat leek de oogst dit jaar veelbelovend te worden. De regentijd verliep voorspoedig, de mais groeide goed en er was dankbaarheid bij de mensen. Totdat het begin maart ongelofelijk begon te regenen, als gevolg van een cycloon. Hierdoor ontstonden ongekende overstromingen, waarbij helaas doden zijn gevallen en 15.185 mensen hun huizen moesten verlaten, omdat die niet meer bewoonbaar zijn. In totaal zijn 147.958 huishoudens getroffen. Het water heeft huizen doen instorten, gewassen, voedsel en vee zijn weggespoeld. Wegen en bruggen zijn vernietigd, hoogspanningslijnen zijn getroffen en de toegang van mensen tot schoon en veilig water is aangetast. Basisscholen zijn gesloten, totdat de schoolleiding zeker weet dat de wegen begaanbaar zijn en de sanitaire voorzieningen niet tot de uitbraak van ziektes zullen leiden, zoals cholera.

We hebben een inventarisatie gemaakt van de gevolgen van de ernstige regenval en overstromingen. De eerste noodhulp zal worden verleend in Chikwawa en Thyolo, de zwaarst getroffen gebieden. Met deze noodhulp willen we 500 gezinnen ondersteunen in de volgende gebieden:

1. Huisvesting: Zorgen voor een goed en veilig onderkomen/huis. De gemeenschap zal zelf meewerken door middel van het bakken van stenen en het mee helpen bouwen. Per persoon zal er een slaapmatje en een deken worden uitgedeeld. Kosten 32 euro per gezin.

2. Voedsel: Zorgen voor voedsel op korte termijn door het uitdelen van mais en sojabonen. Kosten voor 2 zakken maïs en soyabonen 32 euro per gezin.

3. Voedselzekerheid: Zorgen voor voedselzekerheid op lange termijn. We willen families voorzien van gewassen en zaden die ze kunnen planten. Degenen die in het G4G-programma zitten, zullen een geit ontvangen, als die dood gegaan is. Kosten cassave- en zoete aardappelplanten en groentezaden 7 euro per gezin.

4. Gezondheid en hygiene: Het voorkomen van malaria en ziektes die ontstaan door vuil drinkwater (cholera, diarree, dysenterie). Dit willen we doen door het uitdelen van muskietennetten, keuken benodigheden en een middel om water te reinigen voor gebruik. Kosten plastic emmers, borden, klamboe, medicijnen en behandeling voor drinkwater 13 euro.

 

Helpt u mee?


Via het onderstaande formulier kunt u via incasso betalen. Als u (eenmalig) online wilt doneren, kunt u deze link gebruiken: online doneren.

 

U kunt ook zelf een gift overmaken via NL74 RABO 0335 3074 50 (indien u voor een specifiek project wilt geven, graag het project vermelden).


Door dit formulier te verzenden, geeft u toestemming om deze gegevens te verwerken in ons systeem. We gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie ook ons privacy statement.

Evangelisatie

bekijk de projecten

Alfabetisering

bekijk de projecten